Fraudă deepfake – cum să te protejezi în 2025
Filmulețele false sau imaginile deepfake de pe internet fac foarte multe victime printre români. Este tipul de fraudă care a crescut pe perioada unui an cu 1.766%, iar România este în topul țărilor în care această fraudă face victime. Vezi cum recunoști frauda deepfake și cum te protejezi în mediul online.

Ce este deepfake și tipuri de fraude asociate
Termenul deepfake provine din combinarea cuvintelor deep learning – învățare profundă, o ramură a inteligenței artificiale și fake – fals. Deepfake se referă la tehnica de utilizare a algoritmilor avansați de inteligență artificială și învățare automată pentru a crea sau manipula conținut video și audio, în așa fel încât să pară extrem de realist.
Tehnica deepfake, din păcate, a fost folosită cel mai mult în România pentru a frauda românii, nu în scopuri nobile. Dar această tehnică nu este folosită doar pentru fraudare, din acest motiv evidențiem cele două tipuri de deepfake, în funcție de intenția lor.
Deepfake folosit pentru divertisment
Deepfake este conținut pentru a crea conținut amuzant, cum ar fi video-uri în care fețele celebrităților sunt plasate pe corpuri ale altor personaje. Tehnologia a fost utilizată pentru a îmbunătăți sau restaura materiale video vechi sau pentru a aduce la viață personaje istorice în documentare. Deepfake este folosit pentru a genera conținut publicitar inovator, inclusiv reînvierea celebrităților decedate pentru a promova produse.
Filmulețe și știri false
Utilizarea deepfake este folosit în crearea de știri false sau manipularea discursurilor publice. Există cazuri în care tehnologia deepfake a fost utilizată pentru a crea materiale pornografice sau defăimătoare, vizând persoane fără consimțământul acestora. Deepfake poate fi folosit pentru a eluda sistemele de securitate bazate pe recunoașterea facială sau pentru a imita voci în scopuri frauduloase.
Fraudă deepfake folosind imaginea guvernatorului BNR
Mugur Isărescu a fost ținta unui video deepfake care îl prezenta făcând recomandări financiare false, un caz care a stârnit îngrijorare cu privire la impactul acestor tehnologii asupra încrederii publice în figuri autoritare și instituții. Este unul dintre cele mai cunoscute cazuri de fraudă deepfake România.
În anul 2024, pe mai multe platforme şi rețele de socializare, au apărut postări cu filmulețe false care îl implică pe guvernatorul Băncii Naționale a României. Videoclipurile foloseau fraudulos imaginea şi vocea guvernatorului BNR pentru a convinge publicul să facă investiții financiare pe o platformă inexistentă.
Astfel, victimele accesau un link care ducea pe o platformă de investiții falsă, unde se copiau datele personale și bancare, iar victimele rămâneau fără banii din cont. Nu doar Mugur Isărescu a fost în această situație: Andreea Esca, Emil Ciolacu, Smiley sau alții. În ghidul de depistare deepfake apare inclusiv exemplul Isărescu.
Deepfake în campanii electorale
Deepfake-ul este folosit adesea și în campaniile electorale. Au fost raportate îngrijorări legate de utilizarea deepfake-urilor în campanii electorale, unde videoclipuri false ar putea fi folosite pentru a denatura pozițiile sau declarațiile politicienilor, influențând astfel opțiunile electorale ale cetățenilor.
Frauda deepfake în România ar putea diminua grav șansele electorale ale unui candidat. De foarte mulți ani se folosesc imagini false și trucate cu diferiți lideri politici și candidați în timpul campaniilor electorale, dar cu noua tehnologie AI, acestea nu mai au doar aspect comic sau evident trucat, ci denaturează ireparabil adevărul.
Proiect de lege deepfake în România
Un proiect de lege privind frauda deepfake a fost depus în Parlament în aprilie 2023, propus pentru a aborda problema deepfake-urilor, inclusiv obligativitatea marcării videoclipurilor AI generate ca fiind deepfake, pe o parte din suprafața video. Această lege a fost exemplificată cu referire la un videoclip deepfake cu președintele Klaus Iohannis.
Fiind una dintre cele mai des întâlnite tipuri de fraudă online, s-a propus inclusiv pedepsirea prin lege. Potrivit proiectului depus pentru adoptare la Senat, cei care creează conținut audio și/sau video, cu ajutorul RV, AR sau AI, fără să scrie explicit pe cel puţin 10% din suprafața clipului video sau a fotografiei că este artificial generat și conține ipostaze imaginare, riscă amendă de până la 200.000 lei sau închisoare.
Primul proces deepfake din România
În primul proces deepfake din România, o instanță din Giurgiu a obligat o minoră să achite 5.000 RON daune morale reciproce unui coleg de clasă, plus cheltuielile de judecată. Aceasta a fost obligată să plătească daune morale, marcând un precedent important în legislația românească.
Minora a modificat un clip explicit, adăugând fața unui coleg de clasă în clip, apoi l-a încărcat ulterior pe Youtube și l-a distribuit în clasă. Soluția a fost dată de tribunal în 2022, dând astfel oportunitatea altor victime să recurgă la aceeași soluție.
Prevenire fraudă deepfake
Pentru mulți dintre noi, imaginea premierului care te invită să cumperi acțiuni sau să te îmbogățești peste noapte, este evident un deepfake, chiar dacă în video se folosește imaginea și vocea persoanei reale.
Însă, la cât de mulți influenceri apar în zilele noastre promovând tot felul de lucruri, acum nici nu știi ce să mai crezi. De aceea este important să știi despre prevenirea fraudei deepfake și cum să te protejezi.
Este crucială dezvoltarea de tehnologiilor de detectare a deepfake-urilor și implementarea de politici și reglementări stricte pentru a limita abuzurile. Educația publicului cu privire la existența și recunoașterea deepfake-urilor este, de asemenea, esențială pentru a combate răspândirea dezinformării. Directoratul Național de Securitate Cibernetică are o pagină dedicată recunoașterii fraudei deepfake online. Parcurge testul pentru a vedea dacă recunoști rapid deepfake-ul.
Cum detectezi frauda deepfake
Verifică întotdeauna autenticitatea și proveniența conținutului. Caută sursele originale ale informațiilor pentru a confirma veridicitatea.
Folosește software specializat care poate detecta deepfake-urile. Multe companii de securitate cibernetică dezvoltă instrumente bazate pe AI pentru a identifica falsurile.
Asigură-te că sistemele tale sunt protejate cu cele mai recente actualizări de securitate și antivirus.
Fii precaut în legătură cu informațiile personale pe care le împărtășești online, deoarece acestea pot fi folosite pentru a crea deepfake-uri.
Învață cum să recunoști indiciile vizuale ale videoclipurilor deepfake, cum ar fi anomalii în clipire, probleme de sincronizare a vocii sau imperfecțiuni în randarea feței.
Susține și promovează utilizarea tehnologiilor care pot semnala conținutul editat sau sintetic din mass media și de pe rețelele sociale, astfel încât consumatorii să fie conștienți de natura materialului vizualizat.
Ce să faci în cazul în care ești victima fraudei deepfake
Dacă ai devenit victima deepfake sunt câțiva pași pe care poți să-i urmezi pentru a minimiza pierderile. Ai urmat link-ul dintr-un video deepfake, și ai pierdut bani din cauza unor presupuse investiții, atunci apelezi la bancă și la poliție.
Dacă cineva ți-a folosit imaginea pentru a frauda alte persoane sau pentru a te defăima, este bine să faci plângere la poliție și să cauți un avocat. În ambele cazuri, raportează frauda platformelor sociale sau media responsabile.
- Salvează dovezile Salvează dovezi ale deepfake-ului, cum ar fi capturi de ecran, mesaje, apleluri telefonice sau linkuri către videoclip. Este bine să ai dovezi pentru a parcurge următorii pași.
- Raportează conținutul Contactează platformele pe care a fost postat deepfake-ul pentru a solicita înlăturarea acestuia, folosindu-te de politicile lor privind conținutul abuziv sau înșelător.
- Raportează autorităților Dacă deepfake-ul a cauzat prejudicii semnificative, este recomandat să contactezi poliția sau alte autorități legale. Depune o plângere, acest tip de fraudă are șanse mari de a fi sancționată.
- Consultă un avocat În cazuri grave, poate fi necesar să obții consultanță legală pentru a explora opțiunile de a acționa împotriva creatorilor de deepfake.
Pe rețelele de socializare apar și acum video-uri cu jocuri la care se pot câștiga mici averi, uneori promovate cu ajutorul imaginilor deepfake ale unor personalități. Atenție la acest tip de video, pot să te direcționeze către un site fraudulos. Raportează situațiile de acest gen.
Întrebări frecvente despre înșelătoriile deepfake
Termenul deepfake poate fi evaziv pentru cei mai mulți dintre noi. Este mai ușor să le denumești ca fiind video fals, imagini falsificate, dar trebuie să ținem pasul cu terminologia universală pentru a putea înțelege mai ușor frauda. Parcurge aceste întrebări frecvente și răspunsuri despre frauda deepfake.
1️⃣ Care sunt cele mai frecvente tipuri de fraudă deepfake?
Sunt două tipuri distincte de fraude deepfake, folosite de escroci pentru a obține date sensibile, pentru a fura bani sau pentru a discredita o altă persoană. Află ce înseamnă fiecare dintre ele și cum sunt folosite de escroci pentru a duce la capăt înșelătorii.
2️⃣ Cum pot preveni frauda deepfake?
Cea mai bună prevenție a fraudei deepfake, este cu siguranță autoinstruirea pe acest subiect. Fii atent la toate mesajele autorităților publice. Mereu verifică sursa mesajului, imagini sau video-ului primit pentru a vedea de cine este transmis, ce conținut are contul sau site-ul respectiv.
3️⃣ Cum folosește deepfake imaginea persoanelor publice?
Una dintre cele mai cunoscute fraude deepfake, care a atras mulți investitori în companii care nu există, și au existat multe pierderi de bani, a fost cazul Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Nu este singura persoană publică a cărei imagine a fost folosită fraudulos. Găsești în articolul acest ghidul de detectare a unui deepfake.
4️⃣ Există o lege care reglementează folosirea deepfake?
În România nu există o lege care reglementează modul în care se folosesc imaginile modificate online, dar există un proiect de lege deepfake care prevede pedepsirea infractorilor sau celor care folosesc aceste imagini, și nu specifică pe imagini acest lucru.
5️⃣ Cum să mă apăr de frauda deepfake?
Dacă ai devenit victima fraudei deepfake, trebuie mai întâi să strângi probele necesare. Următorul pas este să raportezi platformei frauda, iar dacă escrocheria ți-a afectat imaginea și bugetul, este foarte bine să faci o plângere la poliție sau să ceri ajutorul unui avocat.