Home

Fraudă bancară – cum te protejezi în 2025

Georgiana Drăgan - analist fraudă online
Autor: Georgiana Drăgan – analist fraudă online

Actualizat: 26/02/25

În cazul oricărui tip de fraudă șarlatanii vor un singur lucru, banii tăi, iar pentru asta vor să ajungă rapid la conturile tale. Metodele de delapidare sunt incredibil de multe. Este ușor să devii victimă, de aceea îți spun cum depistezi frauda bancară de la primele semne și cum reacționezi în asemenea situații.

Tipuri de fraudă bancară

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor au lansat un proiect de conștientizare din cauza creșterii numărului de cazuri de fraudă bancară. Cazurile în care oamenii au rămas fără banii sunt îngrijorător de multe. Cel mai adesea, păgubiții ajung în această situație din neștiință. Cad în capcană pentru că fraudele bancare sunt foarte elaborate, greu de depistat.

Au existat tentative de fraudă la Banca Transilvania, BCR, Raiffeisen Bank și alte bănci de renume, în urma cărora instituțiile bancare au luat atitudine și au lansat comunicate de presă și ghiduri pentru protecția bancară. Astfel, a luat naștere și proiectul de conștientizare prin care se urmărește creșterea ratei de prevenire a fraudelor.

Tipuri comune de fraudă bancară
  • Cerere de verificare a datelor Denumită și phishing, metoda se referă la obținerea ilegală de date personale de identificare și autentificare, prin intermediul unui email pretins din partea băncii, prin care se cere actualizarea datelor.
  • Fraude pe platforme de vânzare – cumpărare Șarlatanul poate fi cumpărătorul sau vânzătorul. Prin intermediul unui link se pretinde acceptarea unei plăți online. Victimei i se cer datele bancare, inclusiv parola statica și cea dinamica 3D Secure.
  • Fraudă card bancar Clonarea cardului sau skimming-ul se referă la copierea datelor stocate pe banda magnetică a cardului, folosind dispozitive electronice speciale amplasate la ATM sau chiar pe POS-ul comercianților.
  • Telefon sau sms cu plată neconformă Primești un sms prin care ți se cere descărcarea unei aplicații. Aplicația este de fapt un software creat intenționat pentru a cauza malware, prin care se preia controlul cardului.
  • Mesaje false de la șef Este un tip de fraudă care vizează angajații băncilor sau companiilor, autorizați să efectueze plăți, ce primesc mesaje de la manageri să facă un transfer de bani în anumite conturi.
  • Frauda cu facturi Angajații unei companii sau persoane fizice, sunt contactate de care persoane care pretind că sunt reprezentanți ai unor furnizori de servicii și solicită modificarea datelor de plată, de regulă IBAN-ul.
  • Fraudă cu transfer de bani Anunț fals de vânzare, în urma căruia cumpărătorului i se cere să depună o garanție prin Money Gram sau Western Union și să trimită dovada pe e-mail.
  • Fraude cu investiții în produse bancare Fraude legate de investiții financiare care utilizează, printre altele și tehnologia deepfake. Atacatorii folosesc intens rețelele de social media pe care postează propuneri false de investiții.

Acestea sunt cele mai des întâlnite metode de fraudare bancară. Practic sunt două tipuri de fraude prin care poți să-ți pierzi banii. Fraudele autorizate, în care ești păcălit să faci o plată sau o tranzacție pe care nu ți-o dorești, deschizând un link dintr-un sms, un mail sau de pe un site. Dacă ai autorizat tranzacția introducând parola securizată, banii sunt greu de recuperat.

Fraudele neautorizate sunt acele în care escrocii îți fură bani din cont folosind datele tale bancare, pe care le-au furat prin diferite metode. Fraudele neautorizate sunt singurele în urma cărora îți poți recupera banii. Fie că banii ți-au fost furați în urma clonării cardurilor sau copierii datelor bancare, sesizează banca, cere blocarea plății și returnarea banilor.

Cazuri de fraudă bancară în România

Orice fraudă bancară se raportează în primul rând băncii la care ai contul pentru a cere blocarea cardului și accesul la sistemul de plată. Mai jos sunt exemple concrete despre fraude cu plăți, care s-au realizat în urma unei înșelăciuni.

Fraudă cu investiții

Frauda cu investiții este una dintre cele mai des întâlnite. Păgubiții au văzut un anunț feritor la câștiguri bune din investiții la bursă sau în achiziția de acțiuni. Au deschis reclama și au cerut detalii, iar următorul pas a fost primirea unui telefon din partea brokerului și transferul unei sume de bani pentru aceste presupuse investiții la bursă.

Primul câștig apare repede, iar clienților li se cer datele bancare și personale pentru transferul câștigurilor. Se cere deschiderea aplicației bancare, resetarea telefonului. În timp ce aplicația este blocată și telefonul închis, are loc furtul banilor din cont. În câteva minute conturile sunt goale.

Frauda autorizării plăților cu cardul

Acest tip de fraudă cu cardul bancar începe pe platforme de vânzare a bunurilor, gen OLX. Să zicem că vrei să vinzi sau să cumperi ceva, iar interlocutorul propune plata pe card, dar, atenție, accesând un link trimis de el. Când intri pe link-ul respectiv, se deschide o pagină WEB cu logo OLX, dar controlată de fraudator.

Aici ți se cere să introduci datele cardului, adică numărul cardului, data de expirare, cod de securitate CVV/CVC, dar și codul de activare al cardului sau parola 3D secure primită pe telefonul tău. Datele sunt preluate de un dispozitiv smart, fraudatorul preia controlul asupra contului, el putând efectua cu ușurință plăți și tranzacții la POS fizic folosind cardul tău.

Împrumuturi pe numele păgubitului

Furtul datelor bancare în urma introducerii acestora pe pagini deschise din link-uri sau din aplicații descărcate din mesaje pe telefon. Nu doar că poți pierde bani din cont, dar folosind datele personale și bancare, persoanele din grupurile infracționale au reușit inclusiv să obțină împrumuturi mari pentru nevoi persoanele. Banii împrumutați ajung de obicei în conturi diferite.

Problema este că aceste împrumuturi pot fi descoperite destul de târziu, când apare întârzierea de plată a ratelor. Atunci începe calvarul, popririle pe conturi și toate celelalte demersuri care trebuie făcute la bancă. Fiind un fals în acte se va ajunge și la poliție.

Plată contactless cu cardul furat

Sigur ți-ai pus problema ce se poate întâmpla dacă ți-ai pierdut cardurile de plată, pentru că majoritatea se folosesc contactless. Dacă ai instalată aplicație, atunci blocarea cardurilor se poate face imediat. Dacă ai realizat furtul cardului doar după ce ai depistat o cheltuială, este greu de recuperat banii pentru că băncile refuză returnarea pierderilor din plăți autorizate, printre care se numără și acest tip de plată contactless.

Din acest motiv este nevoie de mare precauție în acest sens și folosirea de metode de protecție card bancar. Se poate folosi plata din aplicația telefonului, pentru că nu pot fi autorizate plăți cu telefonul închis.

Pretinși funcționari de la bancă

Toate băncile au avut de-a face la un moment dat cu sesizări referitoare la siguranța datelor bancare. Clienții băncilor au primit apeluri telefonice de la numerele de contact ce apăreau pe site-ul instituției. Pretinșii funcționari, sub diverse pretexte au solicitat date/documente cu caracter personal, efectuarea unor transferuri de bani ori sau instalarea unor aplicații.

În unele cazuri, cetățenii au fost contactați atât telefonic, cât și prin e-mail, documentele utilizate având înscrise însemnele băncilor. În aceste situații clienții se pot trezi cu bani transferați din cont sau împrumuturi pe numele lor. Primul pas este să anunțe banca.

Fraude financiare internaționale

Una dintre fraudele bancare de proporții, care se află încă în desfășurare pentru că nu a putut fi eradicată, se referă la crearea de site-uri false, cu produse la super prețuri, pe care le plătești online dar nu le mai primești niciodată. Vorbim de produse de lux create de case de modă celebre. Rețeaua infracțională se pare că este operată din China și a început activitatea în 2015.

A creat până acum 76.000 de site-uri web false și a păcălit 800.000 de persoane din Europa și SUA. Conform datelor din publicațiile The Guardian sau Le Monde, care au investigat subiectul. Se presupune că s-au furat până la 50 de milioane de euro, multe site-uri au fost abandonate, dar o treime din ele sunt încă active.

Cum știi că ai fost victima unei fraude bancare?

Dispariția banilor din cont este primul și cel mai evident semn că ai fost înșelat, dar cel mai bine este să cunoști metodele de prevenire a fraudei bancare, una dintre cele mai importante tipuri de fraudă online. Prima și cea mai utilă regulă este să nu dai date personale prin telefon sau mail, dacă ți se solicită.

Este foarte adevărat, această regulă este greu de pun în practică în era operațiunilor online, dar dacă ți se cere să faci acest lucru, deschide site-ul oficial al băncii și sună la relații cu clienții pentru a verifica presupusa actualizare de date. Un alt mod în care ți se fură ușor datele bancare este accesarea unui link sau descărcarea unei aplicații de plată, primite prin sms sau mail.

Cum detectezi fraudele bancare

Șase pași simpli pentru identificarea unor posibile fraude bancare.
Verificată de Georgiana Drăgan
Durată estimată
00:10
Dispozitive:
Mobil, PC, tabletă
Resurse:
Timpul, ghidul nostru

Cum detectezi fraudele bancare pasul 1

Nu da date bancare

Dacă ți se cere actualizarea datelor bancare și personale pe mail sau telefonic, contactează banca și verifică veridicitatea procesului de actualizare a datelor.

Cum detectezi fraudele bancare pasul 2

Nu deschide link-uri suspecte

Nu deschide link-uri suspecte și nu descărca aplicații pe care le primești prin sms pe telefon. Dacă le deschizi nu completa datele bancare, riști să ți se fure banii din cont

Cum detectezi fraudele bancare pasul 3

Nu crede ofertele ireale 

Nu realiza plăți pe site-uri care au produse la prețuri mult prea mici comparativ cu restul pieței. Verifică certificatul de securitate al site-ului.

Cum detectezi fraudele bancare pasul 3

Verifică extrasul de cont

Dacă nu ai activată o aplicație bancară în care să verifici mereu cheltuielile și plățile realizate cu cardul sau online, atunci verifică periodic extrasul de cont și plățile.

Cum detectezi fraudele bancare pasul 4

Actualizează parolele

Nu împărtăși PIN-ul și actualizează parolele. Dacă ai accesat parola 3D secure de pe un link sau aplicație descărcate din sms, contul tău este în pericol.

Cum detectezi fraudele bancare pasul 5

Sesizează banca

Dacă ai sesizat orice fel de activitate ilicită în contul tău sau o operațiune pe care nu ai autorizat-o, anunță prima dată banca, blochează conturile, depune o cerere de recuperare a banilor.

Ce să faci dacă ești victima unei fraude

Dacă ești victima unei fraude bancare neautorizate sunt șanse bune să primești banii înapoi. Este puțin probabil să primești banii înapoi dacă plățile sunt autorizate, adică acele plăți pentru care tu ți-ai dat acceptul, chiar dacă s-a dovedit ulterior că ai făcut o plată pentru un produs sau un serviciu pe care nu le-ai mai primit.

Atenție la notificările venite pe telefon care avertizează că s-a realizat o tranzacție sau o plată pe care tu, ca posesor de cont, nu ai realizat-o. Imediat anunță banca. Dacă banca nu soluționează cererea, apelează la un avocat. Organele de poliție vor fi sesizate de reprezentanții băncii.

Ce faci dacă ai sesizat o fraudă bancară sau o fraudă cu cardul
  • Sesizarea fraudei Ai sesizat o plată neautorizată, indiferent de sumă, sesizează banca. O operațiune de plată este considerată autorizată doar dacă plătitorul şi-a exprimat consimțământul pentru executarea operațiunii de plată.
  • Anunță instituția bancară, nu poliția După constatarea fraudei, primul telefon sau primul drum pe care trebuie să-l faci este la bancă. Banca la care este deschis contul este cea în măsură să facă primele demersuri, nu poliția.
  • Cere blocarea conturilor Prima acțiune este să ceri băncii să blocheze cardurile și să înghețe plățile din cont pentru a investiga situația. Urmează și completarea unor documente, în funcție de procedura specifică băncii.
  • Cere returnarea banilor Dacă frauda a avut loc dintr-o plată sau o tranzacție neautorizată, banca trebuie să returneze banii înapoi în cont. Se depune o cerere de returnare a banilor la sediul băncii.
  • Dacă returnarea banilor este refuzată, apelează la un avocat Dacă plata banilor furați din cont este refuzată din diferite motive de bancă, cere părerea unui avocat despre soluționarea situației. Uneori aceste cazuri se soluționează în instanță.

Siguranța datelor bancare este unul dintre lucrurile care trebuie să te preocupe în orice moment, fie că folosești plata cu cardul la achiziția cumpărăturilor, plătești facturile utilităților online sau îți alimentezi contul de jucător pe care l-ai creat într-unul din cazinourile online licențiate. Modalitățile de fraudă bancară iau diferite forme, de la clonarea cardurilor, la phishing sau lansarea site-urilor false pe care plătești cu cardul.

Prevenirea fraudelor bancare se face prin precauție. Verifică mereu tranzacțiile din contul tău, nu împărtăși datele bancare terțelor persoane dacă le cer la telefon sau pe mail, plătește din aplicația băncii, cea pe care ai descărcat-o tu în telefon, nu din alte aplicații sau link-uri primite. La un eventual furt al cardului, blochează plata cu cardul.

Întrebări frecvente

Dacă nu știi exact la ce se referă noțiunea de fraudă bancară, cum îți dai seama dacă ai devenit victimă sau nu știi cum să reacționezi în această situație, atunci ai câteva răspunsuri pe scurt mai jos care te vor ajuta să te orientezi.

1️⃣ Ce sunt fraudele bancare?

Fraudele bancare iau multe forme și au ca efect furtul banilor din cont folosind diferite tertipuri online. Șarlatanii se folosesc de fraudele bancare pentru a obține venituri ilicite. Află cum se definesc ele și cum le identifici.

2️⃣ Cum știi că ai fost victima unei fraude bancare?

Dacă ți-au dispărut bani din cont ai căzut în capcana unei fraude cu cardul sau a unei fraude bancare. Citește cu atenție ghidul fraudelor bancare pentru a înțelege care sunt cele mai mari pericole din online și cum le eviți.

3️⃣ Câte tipuri de fraudă bancară sunt?

Am realizat o listă cu cele mai cunoscute 7 tipuri de fraudă bancară, cum ar fi mesajele false, mailurile false de la bancă, link-urile capcană Este posibil să recunoști unele dintre aceste tipuri de escrocherie cu bani, dar s-ar putea de unele să nu fi auzit.

4️⃣ Care sunt fraudele financiare care fac cel mai adesea victime în România?

Cele mai des întâlnite situații în care oamenilor le sunt furate datele bancare apoi furturile din conturile bancare sunt propunerile false de investiții. Aceasta este una dintre fraudele financiare întâlnite în România, urmată de furtul banilor din cont folosind link-urile trimise prin sms și împrumutul banilor pe numele păgubitului. Află detalii despre aceste infracțiuni financiare din articol.

5️⃣ Ce să faci dacă ești victima unei fraude bancare?

Dacă ești victima unei fraude bancare trebuie să urmezi câteva proceduri pentru soluționarea situației. Dacă banii au fost transferați din cont fără acordul tău, ei vor fi înapoiați de bancă, dacă urmezi pașii corecți. Află toate detaliile din acest material despre frauda bancară.